Ce facem cand apar pe hard disk „bad sectors”?

Sa discutam putin despre asa-numitele “bad sectors”. Acestea sunt zone de pe unitatea de stocare a datelor (floppy, Hard Disk, Memory Stick,CD, DVD etc.) care nu pot fi utilizate pentru ca, din diferite motive au fost afectate. Motivele aparitiei lor sunt diverse: intreruperea curentului electric in timp ce instalati vreun program, lovituri, socuri (cu totii ne descarcam uneori nervii pe ce avem laindemana si daca unitatea centrala devine sacul de box, atunci s-ar putea ca in viitor san e trezim cu “bad sectors”). O sa discutam acum despre Hard Disk-uri. In momentul in care hardul dumneavoastra va contine bad sectors, cel mai bun lucru este sa cumparati altul nou. Dar daca in momentul respective nu dispuneti de suma necesara, exista metode de a prelungi “viata” HDD-ului.Intrebarea este : cum aflam daca hardul contine “bad sectors”. Simplu: e evident ca se va observa o incetinire a performantelor calculatorului si in momentul in care dati un restart acestuia si sistemul de operare va scana pentru gasirea si repararea erorilor, o sa observati la final ca sistemul de operare afiseaza numarul de fisiere existente, etc si intre acestea : x kb in bad sectors unde x reprezinta numarul de kb afectati. Ce este de facut ? Exista un program numit HDD Regenerator, care scaneaza hard disk-ul si repara sectoarele afectate.Cel putin asa sustin creatorii programului. De fapt programul ascunde(sau izoleaza) sectoarele afectate astfel incat ele nu mai sunt utilizate pentru memorarea datelor. Dar acestea vor fi  ascunse (izolate) doar temporar.Mai devreme sau mai tarziu ele vor aparea din nou si se vor inmulti. Ciudat, nu ?- Toate lucrurile pamantesti tind sa se inmulteasca.

Dar sa revenim la programelul nostru – HDD Regenerator. Programul e foarte usor de utilizat si destul de eficient – cum spuneam , pentru o perioada limitata. Dezavantajul e ca veti fi nevoiti sa cautati un serial number altfel, ca trial , nu va prea ajuta. Dar avem si alta solutie : Hirens Boot. Un soft foarte interesant care contine o serie de programele foarte bune pentru inlaturat erori, pentru scanari de orice fel.Printre aceste programele din cadrul Hirens Boot-ului se afla si HDD Regenerator. Si nu necesita serial number.Hirens Boot il gasiti pe filelist.ro (pentru cei care aveti cont). Il dezarhivati si imaginea dezarhivata o copiati pe un CD. CD-ul obtinut va fi un CD butabil, in momentul in care porniti calculatorul va aparea un meniu cu optiunile : BOOT FROM HARD DISK (pentru a intra in Windows normal), BOOT CD (pentru a afisa meniul cu programelele din cadrul CD-ului) si START MINI WINDOWS (am uitat sa precizez ca HIRENS BOOT contine un MINI WinXP foarte bun in cazul in care sistemul de operare nu mai functioneaza si doriti sa salvati date de pe partitia in care e instalat sistemul de operare). Pentru a izola sectoarele afectate de pe hard disk, alegeti optiunea BOOT CD si o sa apara un meniu. Daca nu mai insel a 6-a optiune din meniu este HARD DISK TOOLS, deci apasati tasta 6 si apoi ENTER. Va aparea un alt meniu cu programele pentru hard disk. Primul din lista este HDD REGENERATOR, deci apasati tasta 1 si ENTER.Si veti avea mai multe optiuni : optiuni de scanare, de scanare si reparare sau de reparare a tuturor sectoarelor de pe hard disk, chiard aca nu sunt afectate(daca alegeti aceasta optiune va recomand sa lasati calculatorul sa isi faca treaba si sa va gasiti altceva de facut pentru ca la un hard disk de 40GB dureaza cam 8 ore procesul). Deci, nu vom alege ultima optiune pentru ca dureaza prea mult, alegem cea de scanare si reparare.Aceasta dureaza cam 2 ore si jumatate- la hard disk de 40GB. Programul va ofera si posibilitatea sa alegeti dumneavoastra sectorul de la care sa porneasca scanarea si unde sa se opreasca dar nu prea ne ajuta lucrul acesta pentru ca nu avem de unde sa stim unde anume se afla sectoarele afectate si cate sunt. Acestea fiind spuse, va urez mult succes si sper sa nu aveti vreodata de-a face cu bad sectors. Eu am patit. La inceput am avut doar 1 bad sector, l-am izolat cu acest program si a fost totul ok cateva luni.Apoi a reaparut sectorul acela, s-a inmultit, reparam , apareau altele- mai multe si atunci am fost nevoit sa cumpar un HDD nou (unul de 80GB il gasiti si la prêt de 160-170 RON).

Ce vreau sa va mai spun e ca daca va cumparati HDD nou, nu copiati date de pe cel vechi decat daca sunt foarte importante si , de preferabil sa fie de dimensiuni mici.Altfel exista riscul sa fie afectat noul HDD.

Sper ca am explicat destul de bine cum procedam pentru prelungirea vietii hard diskului si salvarea datelor importante.Daca aveti nevoie de alte detalii, intrebati si va voi raspunde cu placere.Mult noroc !

Reclame

No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: